tiistai 3. maaliskuuta 2009

TGD -teoria



TGD -teoria

Eräs erikoisimmista yhtenäisteorioista lienee HY:n fysiikan laitoksella toimivan Matti Pitkäsen laatima topologinen geometrodynamiikka eli TGD. Sen mukaan kaikkeus muodostuu lukemattomista aika-avaruus -ulottuvuuksista, joita hän nimittää avaruusaikalehdiksi. Nämä lehdet muodostavat äärettömän hierarkian lähtien alkeishiukkasista ja ulottuen makrokosmokseen. Ihmisen iho esimerkiksi muodostaa tällaisen avaruusaikalehden. Kukin avaruusaika on teorian mukaan neliulotteinen pinta 8-ulotteisessa avaruudessa.


Pitkäsen mukaan TGD -teoria ennustaa monia uudenlaisia 'efektejä', kuten mahdollisuuden tuottaa lähes rajattomasti energiaa 'tyhjästä' eli modifioimalla vacuumia ja aikaansaamalla negatiivisen energian omaavia avaruusaikalehtiä. Periaatteessa myös antigravitaatiokoneet olisivat mahdollisia. Teorian valossa näyttää myös mahdolliselta, että fysikaalinen kehomme olisi vain 'jäävuoren huippu', ja että sen lisäksi omaisimme sähkömagneettisen kehon, jonka vaikutusalue on koko maapallon suuruusluokkaa! Tämän seurausta olisi mm. se, että muistiimme mahtuu niin paljon.

TGD: hen liittyy kiinteästi tietoisuuden teoria. Sen kaksi perusoletusta ovat, että a) kvantti-historioiden (!) välillä tapahtuva kvanttihyppy vastaa tietoisuuden hetkeä, ja että b) tämä kvanttitason toiminta jotenkin tunnistuu 'itselle' (self) ja välttyy 'kvanttikietoutumiselta'. Teorian mukaan myös 'itset' muodostavat äärettömän hierarkian. Sen huipulla on koko universumi, jota Pitkäsen mukaan voitaisiin nimittää Jumalaksi. "Se edustaa äärimmäistä abstraktiota ja on aina valveilla koska se ei voi kvanttikietoutua minkään systeemin kanssa."


Teorian pohjalta voisivat selittyä monet uskonnolliset ja paranormaalit ilmiöt, kuten tajunnan laajentumiskokemukset, kosketusparantaminen ja selvänäkeminen. Avaruusaikalehtien välinen 'yhteydenpito' tapahtuisi mikroskooppisen pieniä 'madonreikiä' pitkin. TGD kyseenalaistaa käsityksen aivoista tietoisuuden tyyssijana, koska sen mukaan sähkömagneettisen 'itsen' koko on maapallon kertaluokkaa. Tästä voi Pitkäsen mukaan päätellä, että "sm-keho voisi jäädä resonoimaan 'fyysisen' kuoleman jälkeen 'sieluna' ja voisi toimia alkuna uudelle elämälle. Tämä olisi sopusoinnussa buddhistisen sielunvaellusopin kanssa."


Klikkaamalla otsikkoa pääset tutkimaan lisää aiheesta ja vähän aiheen vierestäkin sivustolta Maailmankaikkeus erilaisten tulkintojen valossa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti